Z nowym rokiem - z nowym smakiem

 Proponuję wszystkie odsłony soczewicy.

Mamy soczewicę czarną, brązową, zieloną, czerwoną i żółtą. Wszystkie są świetnie przyswajane przez organizm, ale najczęściej potrawy przyrządzamy z soczewicy zielonej i czerwonej.
Soczewica to roślina strączkowa, która jest znakomitym źródłem niezbędnych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów.

 Zawiera wiele wartości zdrowotnych. 
Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, które doskonale zastępuje mięso. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca i obniżającego ciśnienie potasu oraz potrzebnego kobietom w ciąży kwasu foliowego. Zawiera tiaminę (witaminę B1) hamującą rozwój komórek rakowych, wspiera leczenie anemii. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny (najniższy posiada zielona soczewica) co jest korzystne dla diabetyków. Soczewica zawiera niewielką ilość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika wspomagając odchudzanie, wypełnia żołądek i na długo zapewniając uczucie sytości.

  Soczewicę należy łączyć w potrawach z produktami uzupełniającymi niezbędne aminokwasy pochodzenia roślinnego, z warzywami, produktami zbożowymi czy ziemniakami i stąd np. pierogi z soczewicą,(tutaj pierogi z soczewicą w cieście z mąki żytniej), 
lub kromka żytniego chleba na zakwasie tutaj z humusem z soczewicy, ciecierzycy  i pieczonej papryki z dodatkiem ogórka kiszonego .
Soczewica wspaniale sprawdza się i smakuje w
 pastach, sosach, kremach, pasztetach, kotletach czy zupach, na przykład często w połączeniu z ciecierzycą.


Nie pytaj się - dlaczego mam podwyższone ciśnienie ? lub dlaczego puchną mi nogi ? - po prostu zmień przyzwyczajenia, zmień nawyki żywieniowe, a powrócisz do zdrowia

nie chcesz kupować w markecie, wolisz domowe jedzenie, ale nie masz czasu na przygotowanie zdrowych posiłków - zajrzyj tutaj i zadzwoń do mnie

Komentarze