Pierogi

 Pogotowie kulinarne - to ja.


Prawdą jest, że p
ierogi cały czas są na pierwszym planie i nigdy ich dość,
ale przygotowuję również
 i inne potrawy, lub całe dania obiadowe, kolacje, ciasta, chleb żytni na zakwasie
 ( piekę w sobotę i środę)

- przyjmuję zamówienia bieżące i świąteczne zapisy


Warto mieć zapas pierogów w zamrażarce, aby szybko zaspokoić głód. Uzupełnij więc pierogowe zapasy:  jeśli nie masz czasu na lepienie pierogów, nie potrafisz, czy nie lubisz pichcić, a chcesz zjeść coś domowego
 -  zadzwoń -
 505858146
znajdziesz mnie również fb - tutaj


- pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
- pierogi z bigosem
- pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
- pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
- pierogi z kaszą gryczaną, serem i boczkiem

- pierogi z suszoną śliwką, orzechami i miodem (podajemy je z roztopionym masłem, oprószone odrobiną cynamonu)

- pierogi z serem na słodko
-naleśniki z serem na słodko

- pierogi z owocami - w sezonie
- knedle z owocami w sezonie
(truskawki, jabłka, jagody, śliwki,) 

- pierogi ruskie 

- pierogi ze szpinakiem i jajkami
- pierogi ze szpinakiem - wege
-pierogi ze szpinakiem i soczewicą

- pierogi z wiosennymi ziołami - pokrzywa, mniszek, oregano, czosnaczek, czosnek niedźwiedzi - w sezonie

- pierogi z dynią i serem

- pierogi z dynią i soczewicą

- pierogi z soczewicą,
   
Pierogi z soczewicą i kaszą
 w cieście z mąki żytnie
j
- z soczewicą i warzywami,

- z soczewicą i grzybami (pieczarkami),

-z soczewicą, kaszą i grzybami, lub pieczarkami

- z soczewicą i serem

- pierogi z soczewicą i kaszą w cieście z mąki żytniej 
tutaj 
(Pyszne pierożki w cieście z mąki żytniej z nadzieniem z soczewicy czerwonej, z dodatkiem kaszy gryczanej , cebuli i przypraw. Pierogi są sycące, pomału wchłaniają się do organizmu i są do tego smaczne. Pierogi takie ucieszą wszystkich , którzy są na diecie bezmięsnej, (soczewica zastępuje mięso), wszystkich z problemami podwyższonego cukru we krwi ponieważ wszystkie składniki tych pierogów mają niski ideks glikemiczny i wszystkich którzy chcą zgubić zbędne kg.)


- pierogi z mięsem

- uszka z mięsem, 
- uszka z grzybami,
-uszka z kapustą i grzybami

- pielmieni (małe pierożki nadziewane surowym mięsem z cebulą i przyprawami. Farsz  traci swoją surowiznę podczas gotowania , zyskując na smaku. Są to pierożki na jeden kęs, przegryzając je uwalniamy poezję smaku).
- kołduny 
- kołduny z rosołem

- calzone - pierożki, paszteciki pieczone drożdżowe (podawane do barszczyku, jako samodzielna przekąska do wódeczki, lub jako drugie śniadanie do szkoły, lub do pracy)
- z mięsem,
-  kapustą i grzybami,
-  kapustą i pieczarkami,
- z soczewicą

-  z pieczarkami,
- z soczewicą i pieczarkami

- z papryką, cebulą i soczewicą,
- ciecierzycą z przyprawami


- paszteciki w półkruchym cieście z kapustą i grzybami, 
z pieczarkami,
 ze szpinakiem, z mięsem
- paszteciki drożdżowe z nadzieniem jw.

- krokiety z przeróżnymi farszami

- sosy mięsne
- sosy grzybowe, 
- sos do spaghetti
-kotlety mielone z patelni, lub jako pulpety w sosie
- kotlety z ciecierzycy z dodatkami warzywnymi w sosie pomidorowym, 
- kotlety z soczewicy z dodatkami  w sosie pomidorowym

- gołąbki z mięsem i ryżem, 
-  gołąbki z kaszą i grzybami,
- gołąbki z kaszą i pieczarkami
- gołąbki z soczewicą,
 kaszą i pieczarkami
- gołąbki z kaszą i soczewicą

- fasolka po bretońsku
- fasolka wege
- leczo
- leczo wege
-humusy

- knedle
- leniwe
- kluski śląskie (z mąki pszennej, lub żytniej) 
- kopytka (z mąki pszennej, lub żytniej)
- c
epeliny
- makaron (z mąki pszennej, lub żytniej)

- rizotto (ryż) z grzybami, rizotto z pieczarkami, jajkiem sadzonym, rizotto z papryką, pomidorami, cebulą i zieleniną

-kaszotto (kasza gryczana / jęczmienna - pęczak) z grzybami, kaszotto z mięsem i z grzybami, kaszotto z papryką, pomidorami, cebulą, ciecierzycą, soczewicą i zieleniną

- surówki
- kapusty 
- buraczki
- marchewka gotowana

Zupy
- czerwony barszcz czysty, lub zabielany z burakami, zaprawiany zakwasem buraczanym,
- zupa grzybowa (z suszonych, lub świeżych grzybów)
 z makaronem własnej roboty,
- pomidorówka na własnym przecierze
- ogórkowa na ogórkach własnego kiszenia
- marchewkowa
- żurek na domowym zakwasie
- zupa dyniowa - krem na ostro
-zupa z soczewicy na ostro
- rosół  z makaronem własnej roboty
-bogracz (gulasz węgierski - zupa) 
  i inne zupy

- ciasto z jabłkami i z bezą
- szarlotka tradycyjna
- pleśniak
- ciasto biszkoptowe z owocami
- ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i owocami (torcik)
- ciasto bezowe przekładane bitą śmietaną i owocami
- sernik tradycyjny - staropolski
- makowiec
- babeczki budyniowe
- babeczki z owocami i bitą śmietaną
- jagodzianki, lub inne słodkie bułeczki

-chleb żytni na zakwasie

- dowolne - domowe zestawy obiadowe
















Komentarze