Ciasta i inne słodkości
Karnawał
Racuszki drożdżowe
Smażymy je przeważnie w okresie karnawału, gdy nie mamy czasu na usmażenie pączków
Zaczyn
-2,5 dkg drożdży ( 1/4 paczuszki - przełamać na oko)
-1 dkg cukru –płaska łyżeczka
-1/4 szklanki mleka ciepłego
-2 łyżeczki mąki
-wszystko dokładnie wymieszać, posypać na wierzch trochę mąki, przykryć serwetką i zostawić do wyrośnięcia
Ciasto
-25 dkg mąki – 3 szklanki
- 4 dkg tłuszczu, najlepiej masła tj.- 3 łyżki, rozpuścić
w ½ szklanki ciepłego mleka
-3 jajka
-5 dkg cukru – 4 łyżki, można więcej
-2 łyżki spirytusu, lub octu aby racuchy nie wciągały tłuszczu
- dodać wyrośnięty zaczyn
Wyrabiać łyżką, lub mikserem, dotąd, dopóki ciasto nie będzie ciągnęło się za miseczką, lub będzie odchodzić od łyżki.
Postawić do wyrośnięcia, nakryć ściereczką.
Po wyrośnięciu nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta i wkładać na rozgrzany tłuszcz (jeśli na tłuszcz wrzucimy odrobinę ciasta i od razu odskoczy od dna to znaczy, że jest już odpowiednia temperatura do smażenia racuchów).
Można smażyć na patelni i wtedy wyjdą racuszki płaskie, lub na głębokim tłuszczu i uzyskamy racuszki okrąglutkie jak pączki.
Smażyć powoli po dwóch stronach na rumiano. Sprawdzać cienkim patyczkiem np. od szaszłyków czy racuszek jest usmażony (przy nakłuciu nie powinien być obklejony ciastem).
Wykładać na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu obcieknięcia niepotrzebnego tłuszczu.
Przekładać na paterę i obsypywać obficie cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz