Wiosna i nowalijki

 Dzikie nowalijki to bogactwo witamin i minerałów. 

Zaczyna się wiosna i powinniśmy z marketów przejść na zaopatrywanie się w zieleniny na łono przyrody. Zacznijmy sezon dzikich nowalijek. Są już młodziutkie pokrzywy, podagrycznik i widziałam też mniszek.
Nazbierajmy tych roślinek z pół koszyka i przygotujmy pyszny, pełen witamin omlet. Roślinki po umyciu należy wrzucić ma patelnię na masło, chwilę przesmażyć żeby zmiękły, dodać czosnek, sól, pieprz i zalać roztrzepanymi jajkami. Otrzymamy pyszne zdrowe wiosenne danie. 
Pokrzywę można również zaparzyć w kubku wrzącą wodą, przykryć i po 20 min wypić z cytryną. 
Nie zapominamy w dalszym ciągu o kiszonkach, które jemy przez cały rok.

Możesz więcej przeczytać TUTAJ i TUTAJ
Smacznego

Komentarze