jelita i zaburzona mikroflora

Wiele osób pyta jakie probiotyki kupić na refluks, jelito nadwrażliwe, wzdęcia, biegunki, czy zapalenie błony śluzowej żołądka. Coraz więcej osób cierpi na dolegliwości  układu pokarmowego związane z żołądkiem i jelitami. Same probiotyki nawet te najdroższe nic nie pomogą. Pracowaliśmy na nasze dolegliwości latami i kilka tabletek nie pomoże. Trzeba czasu i naszej determinacji aby powrócić do zdrowia.
Należy zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe - niestety. 
Osoby z w/w dolegliwościami cierpią na zaburzenia  mikroflory jelitowej. Jest to niewątpliwie wielki problem krajów wysoko rozwiniętych. Wszystko do jedzenia co tylko nam się zamarzy można kupić w sklepach. Kupujemy dużo, dużo jemy i często, po prostu dogadzamy sobie.
Fabryki wyprodukują, doprawią do smaku i zadbają o trwałość wszystkich produktów spożywczych.
Jeszcze tak niedawno nie było tych "luksusów"
Wszyscy kupowali proste, naturalne produkty od rolników i sami gotowali w domu.
Teraz wszystko się zmieniło, a do tego żyjemy w pośpiechu i stresie, otaczamy się środkami bakteriobójczymi.
Kupujemy wiele kosmetyków, chemicznych środków czyszczących, które nie tylko zabijają bakterie chorobotwórcze, ale także te, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

    Tak więc reasumując, do najistotniejszych przyczyn zaburzeń mikroflory jelitowej należą: 
- niewłaściwa dieta bogata w przetworzone produkty
- zbyt częste i zbyt obfite jedzenie
- wszechobecne środki chemiczne dezynfekcyjne i bakteriobójcze
- ogólnie sterylne warunki życia
- antybiotykoterapie, oraz spożywanie antybiotyków wraz z pokarmem (np. duże ilości mięsa pochodzącego z hodowli)
- leki przeciwbólowe
-  leki zobojętniające sok żołądkowy
- stres i pośpiech

    Zaburzając mikroflorę jelitową bardzo osłabiamy swoją odporność, a to może doprowadzić do przewlekłej choroby układu pokarmowego jak np. przewlekłych zaparć, SIBO, choroby  Leśniowskiego - Crohna, celiaki, zespołu nieszczelnego jelita itp.
Poza tym możemy zachorować na cukrzycę, nadciśnienie, nadwagę, otyłość, możemy cierpieć na alergie, nietolerancje pokarmowe, trądzik, egzemy, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, zakażenia układu moczowo -płciowego, Helikobacter - pyroli itp.

    Ponieważ zaburzenia mikroflory bakteryjnej wywierają bezpośredni wpływ na układ odpornościowy całego naszego organizmu, przez to szybciej zapadamy na różnego rodzaju choroby począwszy od przeziębień, po jelitówkę, depresję czy nadpobudliwość itp.

     Podstawowym krokiem aby przywrócić równowagę flory bakteryjnej jest wyregulowanie diety.
1 - W pierwszej kolejności musimy  zrezygnować z produktów przetworzonych, produktów pszennych, ograniczenia cukrów.
2 - zrezygnować z częstego jedzenia (2-3 x dziennie), należy wprowadzić długie przerwy między posiłkami min 4-ro godz. (nie dopuszczamy do zalegania pokarmu w żołądku i jelitach). Utrzymywać długą przerwę nocną, aby całkowicie żołądek i jelita opróżniały się z pokarmu.
3 - Nie pojadamy, nie przegryzamy, nie próbujemy i niczym się nie częstujemy. to co mamy zjeść w ciągu dnia jemy przy okazji głównych posiłków, aby trzustka nie musiała się uruchamiać do każdego nowego kęsa.
4 - Wprowadzamy dietę jak najbardziej naturalną i urozmaiconą, - warzywno- owocową pomagającą w rozwoju dobrych bakterii jelitowych. Jemy zupy warzywne na włoszczyźnie i z dodatkiem 2-4 łyżek oliwy z oliwek, surówki, sałatki, produkty fermentowane takie jak kapusta kiszona, ogórki kiszone, pijemy zakwas z buraków itp.
\(raz w tygodniu przygotowujemy sobie surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka, cebulki i oliwy z oliwek. Wkładamy ją do litrowego słoika, ugniatamy, słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Codziennie zjadamy obowiązkowo porcję tej surówki). 

    Możemy zrobić mix kiszonkowy tzw miksturę z kiszonek przepis znajdziecie TUTAJ 
Nie zapominamy o kefirze, zsiadłym mleku, czy maślance. Codziennie zjadamy 2-3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego złotego, 2-3 łyżeczki ostropestu świeżo mielonego. Pijemy 1 łyżkę octu jabłkowego z wodą, 2x w tygodniu pijemy po 1/2 kieliszka nalewki na orzechu, lub napar z liści orzecha włoskiego.
potrawy doprawiamy czosnkiem, majerankiem, kminkiem, octem jabłkowym, oliwą z oliwek.
Pijemy herbaty ziołowe zdrowotne regulujące wszystkie organy wewnętrzne i poprawiające mikroflorę bakteryjną
(w mojej ofercie sprzedażowej znajdziecie i herbaty i książki również)

    dużo więcej wiadomości i przepisy na zdrowe jedzenie znajdziecie w moich książkach

Jeśli ktoś cierpi na zapalenie błony śluzowej żołądka i nie może żadnych kwasów, to pije sok z białej kapusty z wodą kilka x dz, jada rozgotowane zupy marchewkowe na włoszczyźnie z ziemniaczkami z niewielką ilością masła.
3xdz 10-15 kropli propolisu na łyżkę wody- -jeśli nie jest uczulony, test robimy zakraplając kilka kropli w zgięcie łokcia. 
po dwóch tyg takiego leczenia możemy spróbować z kwaśnym j/w na leczenie mikroflory.





 

Komentarze