Zakwas z buraków, ocet jabłkowy, zakwas na żurek i mikstura z kiszonek na zdrowie
Zakwas burakowy i jego zalety zdrowotne
Zakwas jest tak jak wszystkie kiszonki rewelacyjnym, naturalnym probiotykiem, podnoszącym odporność.
Aby spełniał swoje zadanie musi być poddany wielodniowemu, lub wielotygodniowemu procesowi powolnego kiszenia. Nie można w żaden sposób przyspieszać jego produkcji. Nie może być również pasteryzowany.
Zakwas z buraków posiada właściwości zasadotwórcze, czyli odkwaszające organizm. Ma to
bardzo duże znaczenie dla osób, których dieta składa się głównie z mięsa i
produktów zbożowych, zakwaszających organizm .
Likwiduje zgagę.
Następną zaletą naszego eliksiru jest dwa razy większa niż w burakach ilości witamin, mikroelementów i najważniejsze kwasu foliowego potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Zakwas buraczany odtruwa organizm i przywraca florę bakteryjną w jelitach. Posiada bardzo małą zawartość cukru co nie jest bez znaczenia dla trzymających linię i chorych na cukrzycę
Likwiduje zgagę.
Następną zaletą naszego eliksiru jest dwa razy większa niż w burakach ilości witamin, mikroelementów i najważniejsze kwasu foliowego potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Zakwas buraczany odtruwa organizm i przywraca florę bakteryjną w jelitach. Posiada bardzo małą zawartość cukru co nie jest bez znaczenia dla trzymających linię i chorych na cukrzycę
Produkty:
-1kg lub więcej buraków, surowych umyć, pokroić w plastry, lub w kostkę, a najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach
-kilka ząbków czosnku-liść laurowy
-1-2 łyżeczek kminku
-1-2 łyżeczki majeranku
-ok. 5 ziarenek pieprzu
- z 5 ziarenek ziela angielskiego
- koper z nasionami jak do ogórków
- 1 nieduża łyżka płaska soli na 1 litr wody letniej przegotowanej
Na dno słoja, lub garnka kamiennego wrzucić liść laurowy, ze 2 ząbki czosnku, koper jeśli mamy
-kilka ząbków czosnku-liść laurowy
-1-2 łyżeczek kminku
-1-2 łyżeczki majeranku
-ok. 5 ziarenek pieprzu
- z 5 ziarenek ziela angielskiego
- koper z nasionami jak do ogórków
- 1 nieduża łyżka płaska soli na 1 litr wody letniej przegotowanej
Na dno słoja, lub garnka kamiennego wrzucić liść laurowy, ze 2 ząbki czosnku, koper jeśli mamy
- włożyć rozdrobnione buraki (do połowy słoika), resztę przypraw i na wierzch jeszcze ze 2-3 ząbki czosnku lub więcej wg. smaku i koper (mogą być same nasiona)
- buraki przycisnąć słoikiem , lub butelką napełnioną wodą
- buraki przycisnąć słoikiem , lub butelką napełnioną wodą
- wlać osoloną wodę ( nie do pełności)
- obwiązać słój, lub garnek gazą, lub ściereczką
- postawić w cieple 2-6 dni, codziennie lekko
poruszyć słojem
- po burzliwej fermentacji (gdy zacznie się burzyć
i następnie po kilku dniach fermentacja się uspokoi , tych burzyn nie zdejmujemy, jest to naturalny proces kiszenia, jak w ogórkach) wystawiamy słój do chłodu (zakwas powinien być już kwaskowy), ale jeszcze co najmniej 2- 3 tygodnie musi dochodzić. Po tym czasie można zlać go do buteleczek i też należy trzymać w chłodzie.
Buraki z zakwasu przekładamy do niewielkich słoiczków, zakręcamy, odstawiamy do chłodu.
Podajemy do drugiego dania, lub kolacji.
Zakwas podajemy do picia (można wypić więcej, lub mniej, mogą to być 2 - 3 łyki, można go rozcieńczać wodą,) można doprawiać nim ugotowany czerwony barszcz - przepis macie w mojej książce, (ale nigdy nie można go zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Wlewamy zakwas bezpośrednio do talerza, lub garnka już po wyłączeniu kuchenki. Tak też robimy z ogórkami kiszonymi i kwasem z ogórków - do garnka z zupą wlewamy dopiero po wyłączeniu kuchenki)
Możemy zrobić w słoikach zakwas na całą zimę tak jak się robi ogórki kiszone, bez rozlewania w buteleczki
.
Do słoików wkładamy po trochu przypraw na dno, takich jak wyżej plus koper z nasionami, lub same nasiona i po kawałku chrzanu. Wkładamy buraki pokrojone, lub utarte,( tym razem już do pełności słoików) w środek i na wierzch też przyprawy i zalewamy ciepłą wodą z solą na 1 litr wody 2 płaskie niewielkie łyżki soli. Zakręcamy i ustawiamy słoiki na tacy wyłożonej papierem. Słoiki przez tydzień pozostawiamy w kuchni w cieple (mogą kipieć), żeby zapoczątkować proces zakiszenia. Po burzliwej fermentacji jeśli już nie kipią, słoiki dokręcamy i wynosimy do chłodu.
Zakwas burakowo – kapuściany
Robimy go
identycznie jak buraczany, z tym, że w słoju układamy na przemian plastry
buraka i kapustę pokrojoną w ósemki, wzdłuż poprzez głąb, tak żeby kapusta się
nie rozpadała.
Ocet jabłkowy
Przepis znajdziesz tutaj
Uodporniająca mikstura z kiszonek
Żurek
Kiszenie barszczu, czyli robienie zakwasu żytniego
Produkty:
- 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
- ½ szklanki mąki żytniej razowej
- ½ szklanki mąki pszennej zwykłej ( na samej żytniej można również zakisić)
-ząbek czosnku przekrojony
- ½ szklanki mąki pszennej zwykłej ( na samej żytniej można również zakisić)
-ząbek czosnku przekrojony
Wymieszać
wszystko drewnianą łyżką w kamiennym garnku, lub słoiku, przykryć gazą i
postawić w ciepłym miejscu, może być przy kaloryferze. Codziennie zamieszać
drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach spróbować, powinno być kwaśne. Jeśli nie, to
jeszcze potrzymać w cieple kilka dni. Przy następnym kiszeniu możemy dodać
łyżkę poprzedniego wcześniej ukiszonego barszczu,
Uodporniająca mikstura z kiszonek
-na poprawę flory bakteryjnej w jelitach i żołądku,
- przeciwko pasożytom i grzybom
- na uodpornienie
- przeciwko pasożytom i grzybom
- na uodpornienie
- jedz codziennie, zaczynaj od 1 łyżeczki i codziennie zwiększaj dawkę, trzymaj miksturę w lodówce
- garść kapusty kiszonej i trochę soku
- 3-4 ogórki kiszone i trochę soku
- cytryna bez skórki i pestek
- 3-4 ogórki kiszone i trochę soku
- cytryna bez skórki i pestek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
(ok 50 ml ) zerknij tutaj
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek ( ok 100 ml )
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
(ok 50 ml ) zerknij tutaj
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek ( ok 100 ml )
Zmiksuj wszystko w blenderze na gładką konsystencję, przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki.
Jedz codziennie najlepiej na czczo. Jedzenie czosnku w tej miksturze nie wpływa negatywnie na Twój oddech, więc nie martw się, jedz na zdrowie.
Całej Twojej rodzinie powinno wejść w nawyk jedzenie mikstury z kiszonek.
Jedz codziennie najlepiej na czczo. Jedzenie czosnku w tej miksturze nie wpływa negatywnie na Twój oddech, więc nie martw się, jedz na zdrowie.
Całej Twojej rodzinie powinno wejść w nawyk jedzenie mikstury z kiszonek.
Sos winegret
wspaniały, zdrowy sos do równie zdrowych sałatek warzywnych
- 2 łyżeczki musztardy
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki oliwy, lub więcej
-2 łyżeczki octu jabłkowego
wymieszać i zalać surówkę
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki oliwy, lub więcej
-2 łyżeczki octu jabłkowego
wymieszać i zalać surówkę
Jeśli chciałbyś zdrowo jeść, a nie masz czasu, lub z innych powodów nie możesz sam/a tego przygotować- zadzwoń - zrobię to za ciebie
Komentarze
Prześlij komentarz