Zakwas z buraków, ocet jabłkowy, zakwas na żurek i mikstura z kiszonek na zdrowie


Zakwas burakowy i jego zalety zdrowotne

Zakwas jest tak jak wszystkie kiszonki rewelacyjnym, naturalnym probiotykiem, podnoszącym odporność.
Aby spełniał swoje zadanie  musi być poddany  wielodniowemu, lub wielotygodniowemu procesowi powolnego kiszenia. Nie można w żaden sposób przyspieszać jego produkcji. N
ie może być również pasteryzowany. 

Zakwas z buraków posiada właściwości zasadotwórcze, czyli odkwaszające organizm. Ma to bardzo duże znaczenie dla osób, których dieta składa się głównie z mięsa i produktów zbożowych, zakwaszających organizm .
Likwiduje zgagę.
Następną zaletą naszego eliksiru jest dwa razy większa niż w burakach ilości witamin, mikroelementów i najważniejsze kwasu foliowego potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Zakwas buraczany odtruwa organizm i 
przywraca florę bakteryjną w jelitach. Posiada bardzo małą zawartość cukru co nie jest bez znaczenia dla trzymających linię i chorych na cukrzycę

Produkty:
-1kg lub więcej buraków, surowych umyć, pokroić w plastry, lub w kostkę, a najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach
 -kilka ząbków czosnku
-liść laurowy
-1-2 łyżeczek kminku

-1-2 łyżeczki majeranku
-ok. 5 ziarenek pieprzu
- z 5 ziarenek ziela angielskiego
- koper z nasionami jak do ogórków

- 1 nieduża łyżka płaska soli na 1 litr wody letniej przegotowanej
Na dno słoja, lub garnka kamiennego wrzucić liść laurowy, ze 2 ząbki czosnku, koper jeśli mamy 
- włożyć rozdrobnione buraki (do połowy słoika), resztę przypraw i na wierzch jeszcze ze 2-3 ząbki czosnku lub więcej wg. smaku i koper (mogą być same nasiona)
- buraki przycisnąć słoikiem , lub butelką napełnioną wodą
- wlać osoloną wodę ( nie do pełności)

- obwiązać słój, lub garnek gazą, lub ściereczką

- postawić w cieple 2-6 dni, codziennie lekko

poruszyć słojem 

- po burzliwej fermentacji (gdy zacznie się burzyć 

i następnie po kilku dniach fermentacja się uspokoi , tych burzyn nie zdejmujemy, jest to naturalny proces kiszenia, jak w ogórkach) wystawiamy słój do chłodu (zakwas powinien być już kwaskowy), ale jeszcze co najmniej  2- 3 tygodnie musi dochodzić. Po tym czasie można zlać go do buteleczek i też należy trzymać w chłodzie. 

    Buraki z zakwasu przekładamy do niewielkich słoiczków, zakręcamy, odstawiamy do chłodu. 
Podajemy do drugiego dania, lub kolacji. 

    Zakwas podajemy do picia (można wypić więcej, lub mniej, mogą to być 2 - 3 łyki, można go rozcieńczać wodą,) można doprawiać nim ugotowany czerwony barszcz - przepis macie w mojej książce, (ale nigdy nie można go zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Wlewamy zakwas bezpośrednio do talerza, lub garnka już po wyłączeniu kuchenki. Tak też robimy z ogórkami kiszonymi i kwasem z ogórków - do garnka z zupą wlewamy dopiero po wyłączeniu kuchenki)

Możemy zrobić w słoikach zakwas na całą zimę tak jak się robi ogórki kiszone, bez rozlewania w buteleczki
.
    Do słoików wkładamy po trochu przypraw na dno, takich jak wyżej plus koper z nasionami, lub same nasiona i po kawałku chrzanu. Wkładamy buraki pokrojone, lub utarte,( tym razem już do pełności  słoików) w środek i na wierzch też przyprawy i zalewamy ciepłą wodą z solą na 1 litr wody 2 płaskie niewielkie łyżki soli. Zakręcamy i ustawiamy słoiki na tacy wyłożonej papierem. Słoiki przez tydzień pozostawiamy w kuchni w cieple (mogą kipieć), żeby zapoczątkować proces zakiszenia. Po burzliwej fermentacji jeśli już nie kipią, słoiki dokręcamy i wynosimy do chłodu.

         Zakwas burakowo – kapuściany

         Robimy go identycznie jak buraczany, z tym, że w słoju układamy na przemian plastry buraka i kapustę pokrojoną w ósemki, wzdłuż poprzez głąb, tak żeby kapusta się nie rozpadała.


Ocet jabłkowy

Przepis znajdziesz tutaj

Żurek

Kiszenie barszczu, czyli robienie zakwasu żytniego

Produkty:

 1 litr ciepłej, przegotowanej wody
- ½ szklanki mąki żytniej razowej
- ½ szklanki mąki pszennej zwykłej ( na samej żytniej można również zakisić)
-ząbek czosnku przekrojony
         Wymieszać wszystko drewnianą łyżką w kamiennym garnku, lub słoiku, przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu, może być przy kaloryferze. Codziennie zamieszać drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach spróbować, powinno być kwaśne. Jeśli nie, to jeszcze potrzymać w cieple kilka dni. Przy następnym kiszeniu możemy dodać łyżkę poprzedniego wcześniej ukiszonego barszczu,

Uodporniająca mikstura z kiszonek

-na poprawę flory bakteryjnej w jelitach i żołądku,
- przeciwko pasożytom i grzybom
- na uodpornienie

- jedz codziennie, zaczynaj od 1 łyżeczki i codziennie zwiększaj dawkę, trzymaj miksturę w lodówce

- garść kapusty kiszonej i trochę soku
- 3-4 ogórki kiszone i trochę soku
- cytryna bez skórki i pestek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu  jabłkowego
 (ok 50 ml ) zerknij tutaj
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek ( ok 100 ml )

Zmiksuj wszystko w blenderze na gładką konsystencję, przełóż do słoika, zakręć i wstaw do lodówki.
Jedz codziennie najlepiej na czczo. Jedzenie czosnku w tej miksturze nie wpływa negatywnie na  Twój oddech, więc nie martw się, jedz na zdrowie.
Całej Twojej rodzinie powinno wejść w nawyk  jedzenie mikstury z kiszonek.

Sos winegret

wspaniały, zdrowy sos do równie zdrowych sałatek warzywnych

- 2 łyżeczki musztardy
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki oliwy, lub więcej
-2 łyżeczki octu jabłkowego
wymieszać i zalać surówkę

Jeśli chciałbyś zdrowo jeść,  a nie masz czasu, lub z innych powodów nie możesz sam/a tego przygotować- zadzwoń - zrobię to za ciebie

Komentarze