Herbaty zielone i inne zioła poprawiające zdrowie (zioła krzemionkowe, zakwas z buraków, oset jabłkowy)
Dla Babci i Dziadka i dla Ciebie również
- herbaty ziołowe, na wzmocnienie odporności, oczyszczenie organizmu, regulację ciśnienia, na uzupełnienie witamin i minerałów
- zioła krzemionkowe, zapobiegają osteoporozie i deformacji stawów, wspomagają wątrobę i zabezpieczają nerki przed powstawaniem kamieni, lub niezauważenie je likwidują, wzmacniają żyły, paznokcie, włosy, działają przeciwobrzękowo itp.
Zioła krzemionkowe są ziołami , które każdy powinien pić, a tym bardziej ludzie starsi
- ocet winny - jabłkowy, regeneruje wątrobę, oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych, poprawia krążenie mózgowe i kończynowe, pomaga zgubić zbędne kg. (przepis poniżej)
Wymienione produkty ziołowe wspomagają nas jeszcze na wiele innych sposobów.
- zakwas z buraków - o nim pisałam tutaj
- Polecam również książki widoczne w tle. Są to książki kulinarne, zawierające przepisy na wiele potraw, oraz opisy ziół i ich zastosowanie.
Zrób sobie i bliskim praktyczny prezent
- oregano - czyli nasza lebiodka
- dziurawiec
- pokrzywa
- mięta
- kocimiętka
- rumianek
- rumianek bezpromieniowy
- bratek polny, lub trójbarwny
- bluszczyk kurdybanek
- nostrzyk
- liść czarnej porzeczki
- liść szałwii
- kwiaty lipy z przylistkami
- kwiaty i ziele nagietka
- kwiat i listki ślazu
- kwiaty i liście czarnego bzu
- kwiat i liście czeremchy
- gajowiec żółty, jasnota biała i purpurowa
- kwiaty i listki wiesiołka
- koniczyna biała i czerwona
Zioła krzemionkowe skrzyp, rdest ptasi, przytulia, kłącze perzu |
Do zestawu w/w ziół krzemionkowych dodawać należy jeszcze liście brzozy. Brzoza jest również bezpiecznym ziołem, można pić litrami. Liście, gałązki, pączki posiadają właściwości przeciwobrzękowe i przeciwartretyczne. Odkażają drogi moczowe oraz odtruwają organizm. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Długotrwale stosowane powodują rozkruszanie złogów moczanowych i wypłukiwanie piasku moczowego z dróg moczowych.
Ocet winny - jabłkowy -domowej roboty, niepasteryzowany
powinien znaleźć się w każdej kuchni i powinien być używany codziennie przez wszystkich domowników.
najprostszy przepis wg którego ja robię ocet jabłkowy
1/2 słoja obierek wraz z gniazdami nasiennymi, lub po prostu jabłek (ja zawsze robię z obierek z papierówek starej odmiany w lipcu/sierpniu) zalać do wys 3/4 słoja wodą przegotowaną letnią ( 1 l wody i 2-3 łyżki cukru, lub miodu) słój przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce (może stać na dworze, ale nie na słońcu, należy całość przykryć jeszcze ściereczką). Od czasu do czasu przygnieść pływające po wierzchu obierki. Po jakimś miesiącu (ja nieraz trzymam i 2 mies.) obierki zaczną opadać na dół słoja. można spróbować i jeśli jest już nasz ocet kwaśny można zlać go do butelek (najlepiej ściągnąć przy pomocy wężyka, żeby nie zmącić octu, resztę przefiltrować). Butelki zakręcić i wstawić do szafki. Ocet nie zepsuje się. z każdym miesiącem będzie lepszy.Papierówki daję ponieważ są to jabłka najsmaczniejsze, słodko-kwaśne i takie nadają się najlepiej. Mogą być jeszcze antonówki, renety. Jabłka z marketu są bez smaku i należałoby je zakwasić kwaskiem cytrynowym, lub cytrynami. Nie polecam z nich robić.
Komentarze
Prześlij komentarz