Pędy chmielu - wiosenne zioło młodości i zdrowia

 Urwałam dzisiaj porządną garść
 młodziutkich pędów chmielu.

Pędy chmielu
Wspaniała nowalijka była na obiad. Były ziemniaki z koperkiem jajko sadzone i podsmażone na maśle pyszne, kruche pędy pełne witamin i minerałów. Oczywiście można kupić sobie szparagi, ale to zioło z ogrodu, czy z łąki nie ma sobie równych. Francuzi, Belgowie płacą za nie krocie. 
Wyrastające pędy chmielu obrywamy ręką, nie używamy noża, ani nożyczek, ponieważ  musimy czuć, w którym miejscu lekko  łamią się pod palcami. Płuczemy, można poprzecinać je na krótsze części.  Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 min i po odcedzeniu rzucamy na patelnię na masło. Po lekkim podsmażeniu podajemy do ziemniaków z koperkiem, jako szparagi

Komentarze