Maj - czas zbiorów

 Maj jest wyczekiwanym i zarazem magicznym miesiącem zielarzy. Zaczynamy zbiory:
Glistnik - jaskółcze ziele, jasnota biała, jasnota purpurowa, gajowiec żółty- jasnota, liście, pączki i gałązki brzozy

Glistnik - jaskółcze ziele

obniża napięcie mięśni naczyń krwionośnych, powoduje ich rozszerzenie, w tym także wieńcowych, obniża ciśnienie krwi, ułatwia oddychanie, działa przeciwbólowo, przeciwuczuleniowo, moczopędnie, przeciwobrzękowo, przeciwwirusowo, przeciwpierwotniakowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, silnie żółciopędnie , żółciotwórczo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo; reguluje, a zarazem przyśpiesza przemianę materii, reguluje wypróżnienia, odtruwa organizm, znosi stan przedmiesiączkowy i bolesne krwawienia miesiączkowe, likwiduje zastoje żółci, przez co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, ułatwia wydalenie drobnych kamieni i złogów żółciowych oraz piasku i kamieni moczowych; podobno leczy polipowatość jelita grubego i brodawczaki pęcherza moczowego. bez przeciwwskazań  w chorobie wrzodowej

Jasnota biała -

poprawia krew, przemianę materii, reguluje miesiączkowanie, odtruwa organizm, wzmacnia naczynia krwionośne




Gajowiec żółty - jasnota -


 umożliwia odksztuszanie zalegającej wydzieliny, działa przeciwskurczowo, przeciwzapalnie i łagodzi kaszel. Podobnie działa, jak jasnota biała,  czy purpurowa, gajowiec żółty działa przeciwreumatycznie. Reguluje miesiączkowanie i usuwa stany zapalne narządów rozrodczych oraz układu moczowego. Tłumi reakcje autoimmunologiczne (autoagresję immunologiczną). Może być polecany w leczeniu reumatyzmu, dny moczanowej, wirusowego zapalenia wątroby, niewydolności wątroby 

liście,  pączki  i gałązki brzozy - mają właściwości przeciwobrzękowe i przeciwartretyczne. Odkażają drogi moczowe oraz odtruwają organizm. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Długotrwale podawane mogą powodować rozkruszanie złogów moczanowych i wypłukiwanie piasku moczowego z dróg moczowych,

Są to zioła , które z pewnością możesz łatwo nazbierać . Wystarczy wybrać się na wycieczkę w zagajniki.
Zioła po przyniesieniu do domu wysusz, 
w normalnej temperaturze lub w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 60o C.

Dobrze wysuszone ziele kruszy się, posiada miły, charakterystyczny zapach. Przełóż je do papierowych toreb w celu dosuszenia.

Dużo więcej dowiesz się z mojej książki "Zioła w zasięgu ręki"
- zamów ją już dziś
, tym czasem zbieraj i susz

Komentarze