Wiosenna przytulia - ziółko dla Ciebie
przytulia czepna |
Potrawka z pokrzywą, czosnaczkiem i przytulią
-2 szklanki młodych pokrzyw, lub listków z czubka
-szklanka młodego czosnaczka przed kwitnieniem, lub listków z czubka
-szklanka młodej przytulii, lub listków z czubka
-szklanka zielonej soczewicy
-litr sosu pomidorowego
-1 łyżeczka wędzonej papryki, lub ostrej
-szklanka makaronu drobnego, jakieś rureczki
-łyżka suszonego oregano
-3 ziarenka ziela angielskiego
-szklanka mleka roślinnego, lub zwykłego
-łyżeczka majeranku
-sól i pieprz do smaku
ugotować soczewicę, wrzucić makaron, ziele angielskie, sól cały czas gotując
dodać zmiksowane z mlekiem zieleniny, pod koniec gotowania gdy kluski będą
prawie ugotowane wlewamy sos pomidorowy i na końcu resztę przypraw, po wyłączeniu
pokrojoną drobniutko odrobinę pokrzyw.
Przytulie działają głównie rozkurczowo, antyseptycznie, żółciopędnie, pobudzająco na przemianę materii, odtruwająco, silnie moczopędnie - oczyszczająco
Przytulie już takie wyrośnięte zbiera się od maja do sierpnia i suszy w temp 20-40o C, najlepiej rozwieszone w zacienionym, przewiewnym miejscu, - bardzo szybko schnie.
Napar- 1 łyżka ziela zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy 10- 15 min, odstawiamy na 30 min i pijemy 50 ml 4 razy dziennie, ze względu na zawartość krzemionki warto łączyć ją z innymi ziołami krzemionkowymi, np. ze skrzypem, przetacznikiem, rdestami, perzem, kozieradką.
Więcej o przytulii i innych ziołach dowiesz się z mojej książki pt. "Zioła w zasięgu ręki", która niebawem będzie do kupienia u mnie
Komentarze
Prześlij komentarz