Czeremcha - owoce leśne których nie powinieneś omijać

 Ostatni moment na zbieranie owoców czeremchy i robienie z nich soków, dżemów, wina, nalewki. 

Owoce te mają specyficzny smak, są lekko gorzkawo słodkie. Jeśli ktoś przyzwyczai się do ich smaku, to nie może przejść obojętnie  obok drzewa  oblepionego soczystymi owocami. Do smaku czarnej porzeczki też trzeba się przyzwyczaić. Owoce czeremchy posiadają niesamowite właściwości. Są bakteriobójcze, wirusobójcze, zawierają całą masę witamin i minerałów, podnoszą odporność, likwidują wolne rodniki. Ponadto liście zbierane w maju i gałązki zbierane w ciągu całego roku są doskonałym lekarstwem. Chronią nasz organizm przed infekcjami, przeziębieniem, grypą i innymi , różnymi chorobami bakteryjnymi i wirusowymi. Dlatego surowe owoce i przetwory z nich włączyć należy do diety, a z liści robić od czasu do czasu napary, lub  z gałązek  odwary, tzn. gotować kilka kawałków gałązek z 10 - 15 min pod przykryciem i po 20-30 min pić od czasu do czasu po pół szklanki. 

    O zaletach czeremchy piszę obszerniej w książkach, które polecam. Piszę również jak przyrządzić przetwory z czeremch i z wielu innych owoców leczniczych. 

     Jeśli nie masz dostępu do czeremchy, a chciałbyś ją posiadać i wykorzystać skontaktuj się ze mną

    Pamiętaj, że systematyczne spożywanie różnorodnych owoców, warzyw i ziół naturalnego pochodzenia najlepiej z naszej strefy klimatycznej daje gwarancję zdrowia.

Komentarze