Witam i dlaczego



Witam w mojej kuchni


Od dziś będziemy spotykać się co jakiś czas, coś ugotujemy, coś doprawimy do smakupodzielimy się doświadczeniami. Porozmawiamy o moich książkach kucharskich, które napisałam.

Dlaczego tytuł mojego bloga brzmi -"W babcinej kuchni i ogrodzie"?


Kuchnia, ogród, zdrowie, uroda, gotowanie i przepisy, warzywa, owoce, zioła, przyprawy trawienne, smaczne i wartościowe jedzenie to jedność. Jedno bez drugiego nie może istnieć.
Prowadzę kuchnię i uprawiam ogród. Gotuję od zawsze, karmię dzieci i wnuki zdrowym nieprzetworzonym przemysłowo pożywieniem. Cieszymy się wszyscy dobrym zdrowiem. Zachęcam też Was o zwrot w kierunku zdrowego stylu życia, lub rozszerzanie swojej wiedzy na ten temat
.

Zawartość pięknych i kolorowych pudełeczek, słoiczków i innych opakowań, przyniesiona z marketu do domu i odgrzana w mikrofali to chyba jakiś żart. Nie może być człowiek zdrowy, a tym bardziej dziecko, jeśli nakarmiony zostaje chemią i promieniami mikrofali.

Od wieków ogrody warzywne były  środkiem zapewniającym przeżycie danej społeczności, oraz miejscem gdzie koncentrowało się życie rodziny. Począwszy od średniowiecza w Europie warzywa były uprawiane i traktowane jako podstawa pożywienia.
Do dziś  Francja jest tego przykładem. Szczyci się dekoracyjnymi ogrodami warzywnymi, zaspakajającymi zarówno duszę jak i podniebienie.


Dlatego właśnie, że uprawiam  dekoracyjny, ekologiczny ogród warzywny i dzięki temu możemy nacieszyć oczy pięknymi widokami jak i mieć codzienny dostęp do świeżych ziół, warzyw, owoców i ostatnio również jajek, dlatego właśnie blog mój nazwałam "W babcinej kuchni i ogrodzie"
Zapraszam do korzystania z przepisów, zachęcam do zakupienia moich książek, mieszanek ziołowych zdrowotnych, aromatycznych herbat, które nie tylko są smaczne i aromatyczne, ale dzięki właściwościom ziół z których skomponowane są herbaty przywracają zdrowie regulując pracę całego organizmu. Zioła zbieram sama na odległych od szos i pędzących samochodów łąkach, lasach i polach. sama suszę i przygotowuję mieszanki. Robię nalewki lecznicze i smakowe, oliwy i mazidła lecznicze, piekę chleb żytni na zakwasie i przygotowuję pierogi i inne dania w zależności od zamówienia
  

.

Komentarze